Dialoog

Dialoog: talking stick

Over dialoog

Com­mu­ni­ca­tie­vor­men
Voor­dat we ver­der ingaan op de dia­loog is het goed om een aan­tal com­mu­ni­ca­tie­me­tho­den te belich­ten. Deze ach­ter­grond heb je nodig om dia­loog te kun­nen begrij­pen, te her­ken­nen en te leren toe­pas­sen. De twee com­mu­ni­ca­tie­me­tho­den die we belich­ten zijn Dis­cus­sie en Debat.

Dis­cus­sie
Een dis­cus­sie is een vorm van bespre­king, zoals een gesprek of andere vorm van com­mu­ni­ca­tie, tus­sen twee of meer par­tijen over een bepaald onder­werp, waar­bij de par­tijen elkaar van een bepaald stand­punt pro­be­ren te over­tui­gen.

Met behulp van argu­men­ten pro­be­ren de par­tijen elkaar te over­tui­gen om uit­ein­de­lijk tot een con­clu­sie te komen waar alle par­tijen het mee eens zijn. Een par­tij kan dus van mening ver­an­de­ren tij­dens een dis­cus­sie en zich tevre­den stel­len met een alter­na­tieve (tus­sen)oplos­sing, mits hier argu­men­ten voor zijn gege­ven.

Debat
Een debat is een dis­cus­sie­vorm waar­bij het de bedoe­ling is een stel­ling te ver­de­di­gen of juist te bestrij­den. Ken­mer­kende ele­men­ten van het debat zijn: de stel­ling, het bestaan van een voor- en tegen­stan­der van die stel­ling, een vooraf vast­ge­steld spree­kre­gime (waarin zaken als spreek­volg­orde, spreek­tij­den en der­ge­lijke wor­den vast­ge­legd) en een derde, beoogd onaf­han­ke­lijke par­tij die beslist wie het betref­fende debat gewon­nen heeft. Die derde par­tij kan een pro­fes­sio­nele jury zijn of een publieks­jury. Een debat ken­merkt zich door­dat de par­tijen niet van hun mening afwij­ken.

Over het begrip dialoog

Aan het begrip dialoog wordt op verschillende manieren invulling gegeven. Het is afhankelijk van de situatie, context en op welk gebied waarin het gebruikt wordt.

Je komt via Google ondermeer direct het volgende tegen.

‘Een dialoog is een gesprek tussen verschillende mensen, waarin een vrije gedachtewisseling plaats- vindt, wat tot nieuwe inzichten leidt bij de betrokkenen. Kenmerkend is dat er betekenissen ontstaan die zonder dialoog niet tot stand hadden kunnen komen. Écht luisteren ligt aan de basis hiervan’.

Een dialoog is een gesproken of geschreven conversatie tussen twee of meer personen, en een lite- raire vorm die zo’n uitwisseling weergeeft. Als een narratief, filosofisch of didactisch middel wordt het vooral in het Westen geassocieerd met de socratische dialoog zoals ontwikkeld door Plato. (bron – Wikipedia)

1) Discussie 2) Gesprek 3) Gesprek tussen twee mensen 4) Gesprek tussen twee personen 5) Gespreksvorm 6) Literair genre 7) Mondeling onderhoud 8) Overleg 9) Samenspraak 10) Tweege- sprek 11) Tweespraak (bron – Mijn Woordenboek)
1. gesprek van twee personen 2. discussie, overleg (bron – Dikke van Dale)

 

Dialoog kennen we vanuit Westers perspectief. Dialoog – met de Talking Stick – vanuit Afrikaans pers- pectief geeft een andere dimensie ………………………